Sexolog i Finnmarkssykehuset

Kirkenes sykehus, avdeling Rehabilitering, har etablert en 100% stilling som spesialist i sexologisk rådgivning. Hilde M. Kristiansen ble ferdig utdannet spesialist i sexologisk rådgivning i 2009 og er autorisert i norsk- og nordisk forening for klinisk sexologi (NACS).

Harald G. Sunde, medisinsk fagsjef
Publisert 14.06.2022
En person med briller som smiler
Hilde M. Kristiansen. Foto: Eirik Palm

Denne etableringen betyr at Finnmarkssykehuset kan tilby behandling med rådgivning og veiledning innenfor seksuell helse og det som knytter seg til det. Tilbudet gis poliklinisk til enkelt pasienter eller par.

Henvisninger sendes elektronisk til Avd. ReHabilitering v/sexolog

Mer informasjon om tilbudet:

I gjennom livet vil de aller fleste oppleve en eller flere utfordringer med sin seksuelle helse på en eller annen måte. De fleste par vil også en eller annen gang oppleve at de har utfordringer knyttet til seksualitet og samliv, men få snakker om det. Mange ting kan løses selv, mens andre vil ha behov for hjelp og behandling. Noen eksempler på hva som kan skape utfordringer i seksuallivet kan være, kreft i bekkenregionen der mage, tarm, eggstokker, livmorhals, livmor skjede, ytre kjønnsdeler, urinblære, prostata, penis, pungen kan bli berørt i form av skade etter behandling med kirurgi, og eller stråling. Behandlingen kan medføre smerter i underlivet eller nedsatt seksuell funksjon og derav nedsatt eller ingen seksuell aktivitet. Mange vil ha behov for behandling med seksualteknisk hjelpemiddel og veiledning i bruk av dette. Ettervirkning av behandling kan være fatigue, som også tar energi fra seksuell lyst.

Kroniske sykdommer som hjerte, kar, diabetes eller betennelsestilstander i kroppen og nødvendig medisinering kan medfører nedsatt seksuell lyst og aktivitet. Generelt smerter i vulvaområdet som vulvodyni, dyspareuni, vaginisme, endometriose, kan gi store og vanskelige smerter ved samleie. Det kan være problemer med urinveier, skade oppstått ved for eksempel rå sex, overgrepstilstander, kjønnssykdom, trang forhud, smerter i pungen eller penis, ereksjonsvansker, manglende orgasme eller orgasmesmerter som mange vil ha behov for hjelp med. Dette er noen tilstander som forårsaker spesielt nedsatt seksuell lyst eller aktivitet, og som kan gjøre det vanskelig i et parforhold. I tillegg ser vi at på landsbasis er en stor økning av barn og unge med kjønnsidentitetsutfordringer. Dette gjelder også i høyeste grad for Finnmark.

Sexolog Kristiansen har samarbeid med andre fagpersoner som lege, onkolog, gynekolog, urolog/terapeut, sykepleiere, psykologer, fys/ergo om pasientenes tilstand, og hva som kan bli riktig behandling. Der det vurderes behov for seksualteknisk hjelpemiddel er det lege som skal rekvirere, men det er ofte en vurdering gjort av sexolog i samarbeid med pasienten.