Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Gastroøsofageal refluks ved Hammerfest sykehus

Gastro-øsofageal refluks (GØR) sykdom betyr at mer mageinnhold enn normalt renner tilbake i spiserøret (refluks). Mageinnhold er surt fordi det inneholder saltsyre. Mageinnhold kan komme helt opp i munnen (sure oppstøt, oppkast) eller irritere slimhinnen i spiserøret (halsbrann, smerter bak brystbenet). Hos noen kan mageinnholdet irritere svelget (hoste) eller renne over i luftveiene fra svelget (hoste, luftveisinfeksjoner, pusteproblemer).

Gulping er svært vanlig hos spedbarn og små barn. Det skaper vanligvis ingen problemer, og de fleste barn vokser det av seg.

Les mer på helsenorge.no

Utredning

Diagnosen mistenkes ved typiske symptomer og bekreftes ved å gjøre en pH-registrering. Ved denne undersøkelsen føres et tynt rør føres fra nesen til spiserøret og registrere pH (hvor mye surt mageinnhold som renner tilbake til spiserøret) i løpet av et døgn.

Videre undersøkes barnet med røntgen av spiserør og magesekk. For noen pasienter er det også aktuelt å gjøre gastroskopi. Gastroskopi av barn gjøres i narkose. Legen fører en bøyelig slange med et kamera i enden ned i spiserør og magesekk slik at eventuelle syreforandringer i slimhinnen kan undersøkes. Hos noen vil man også undersøke om magesekken tømmer seg unormalt sakte (ventrikkelscintigrafi).

 

Behandling

Hos de aller fleste barn kan sykdommen behandles med livsstilsendringer og medisiner. Barnet bør ligge med hevet overkropp og maten kan eventuell gjøres tykkere.  Barnet kan gis en medisin som legger seg som et "lokk" opp på maten og hindrer refluks. Hvis dette ikke er tilstrekkelig, vil barnet få medisiner som hemmer syreproduksjon.

Hos noen få barn er medisinsk behandling ikke tilstrekkelig for å fjerne symptomene og det vil være aktuelt med kirurgisk behandling. Man lager da en slags ventil som hindrer at mageinnhold renner tilbake til luftrøret.

Oppfølging

Hos de fleste barn med GØR sykdom vil symptomene forsvinne i løpet av de første leveårene. Hos noen kan det være aktuelt med medisiner i flere år. Det er bare noen få av barna som behandles for GØR sykdom som vil trenge kirurgi.

Kontakt

Hammerfest sykehus Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Kontakt Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Oppmøtested

Barnepoliklinikken ligger i 5. etasje i fløy N
En parkeringsplass foran en bygning

Hammerfest sykehus

Sykehusveien 35

9601 Hammerfest

Transport

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

 

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

 

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

Les mer om parkeringsløsningen her

 

Reserverte p-plasser

Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

 

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

 Sjøkart

 

 

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord