Behandling
Gonorébehandling
Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som skyldes gonokokk-bakterien. Gonoré kan overføres ved all seksuell aktivitet og er svært smittsomt.
Symtomer
Gonokokker trives på slimhinner, og blir oftest funnet i kjønnsorganer, urinrør, endetarm og hals. Bakterien kan også spres til blod og andre av kroppens organer og kan gi betennelse i disse.
Hos de aller fleste menn gir gonoré i urinrøret symptomer etter to til fem dager, men ikke alle menn får ubehag. Det oppstår svie ved vannlating og utflod fra urinrør, ofte rikelig ("dryppert"). Hos menn kan gonoré spre seg til bitestiklene. Da vil du få smerter og hevelse i pungen.
Kvinner kan ha lignende symptomer som menn og i tillegg utflod fra skjeden og uregelmessige blødninger. Symptomene er svakere, iblant så lite uttalte at de ikke merkes. Hos kvinner kan gonoré spre seg til egglederne og føre til sterilitet. Hvis en kvinne har gonoré når hun føder, kan barnet påføres alvorlig øyeinfeksjon.
Infeksjon i hals og endetarm gir oftest ikke plager hverken hos kvinner eller menn.
Henvisning og vurdering
Gonoré er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom med rett til gratis rådgivning, undersøkelse, behandling og kontroll.
Lege/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smitteoppsporing for å få undersøkt og behandlet andre seksualkontakter som kan være smittet. Alle tilfeller av gonoré meldes med identitet til Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
Før
Det kreves ingen forberedelse i forkant, men du bør ikke tisse kort tid før undersøkelsen.
Under
Gonoréprøver tas med bomullspinne eller urinprøve. Bakteriene kan ofte påvises i mikroskop allerede ved legeundersøkelsen.
Gonoré behandles med en dose antibiotika gitt i en sprøyte.
Etter
Du skal ikke ha noen form for seksuell kontakt før du har fått svar på kontrollprøven.
Du skal møte til kontroll 2-3 uker etter at du har fått behandling.
Da tar vi nye prøver som viser om du er blitt frisk.