Behandling

Habilitering - Tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemming

Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester gir anledning til å fatte kommunale vedtak om bruk av tvang og makt overfor personer med psykisk utviklingshemming. Dersom vi utøver tvang og makt, er det for å beskytte deg for å unngå at du påfører deg selv eller andre alvorlig skade, eller skader omdømmet ditt. Spesialisthelsetjenesten skal bistå kommunen i dette arbeidet.

Tvang vurderes å foreligge når tjenestebruker motsetter seg tiltaket, når tiltaket er så inngripende at det uansett må regnes som tvang eller makt, eller at det benyttes teknisk innretning med inngripende varslingssystem.

Alle henviste saker blir vurdert individuelt av habiliteringstjenestens inntaksteam. De består ofte av leder, vernepleier, lege/nevrolog og psykolog/psykologspesialist. I henvisningen bør det stå at kommunen vurderer vedtak om tvang. Dette indikerer at den utfordrende atferden er alvorlig.

Før

Beskyttelse gjennom bruk av tvang og makt kan bare skje overfor personer med psykisk utviklingshemming. Dette krever at det er gjort en vurdering og det er fastsatt en diagnose av spesialisthelsetjenesten. Videre skal du ha oppnevnt en verge som personlig rådgiver/ivaretaker for situasjoner med vedtak om makt og tvang.
Før vedtak om bruk av tvang og makt, skal andre løsninger som ikke innebærer tvang og makt, være prøvd og vurdert.

Under

Vedtak om makt og tvang fattes av en vedtaksansvarlig i kommunen hvor du bor. Habiliteringstjenesten for voksne er rådgivende samarbeidspart i kommunens arbeid med vedtak. Dette samarbeidet skal også gjelde deg og din verge. Når kommunen har fattet vedtak om tvang og makt skal denne overprøves hos Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).

Etter

Det kan i en vedtaksperiode være aktuelt å gjenta undersøkelse og vurdering av deg og din livssituasjon. Videre kan veiledning/opplæring/behandling av deg og dine foresatte og kommunale hjelpere være aktuelt. Samarbeid skal evalueres og tilpasses underveis.

Hammerfest sykehus Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU)

Kontakt Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU)

Oppmøtested

HABU ligger i 1. etasje i fløy V.
En parkeringsplass foran en bygning

Hammerfest sykehus

Sykehusveien 35

9601 Hammerfest

Transport

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider.

​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider.

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Parkeringsavgiften er som følger:

• Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis.

Les mer om parkeringsløsningen her

Reserverte p-plasser

Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag.

mandag – fredag
lørdag
søndag

Sjøkart

Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.