Diagnose

Irritabel tarm-syndrom (IBS)

Irritabel tarm er en sykdom som oftest kan utredes fullt ut hos fastlegen. Hvis fastlegen finner spesiell grunn til å utelukke annen sykdom som årsak til symptomene dine, kan han/hun velge å henvise videre til utredning hos spesialist.

Irritabel tarmsyndrom (IBS) kan gi plager som magesmerter, forstoppelse, oppblåsthet og diaré. Symptomene forverres ofte av stress og enkelte matvarer, men mange opplever god bedring med livsstilsendringer.

Tilstanden er vanlig og anslås å ramme omtrent 15 av 100 i befolkningen. Irritabel tarmsyndrom kan sees hos begge kjønn og i alle aldre, men forekomsten er høyere hos kvinner og hos unge.

Les mer på helsenorge.no

Introduksjon

Irritabel tarm er en folkesykdom, og særlig er det mange unge som har ubehag knyttet til forskjellige matslag og endret avføringsmønster. Irritabel tarm er i seg selv ikke farlig, men kan være svært plagsom i dagliglivet og sette grenser for livsutfoldelsen. 

Henvisning og vurdering

Irritabel tarm kan som hovedregel utredes og behandles hos fastlegen For unge mennesker under 45 år er det oftest ikke nødvendig med undersøkelser hos spesialist. 

Oppfølging skal alltid skje hos fastlegen som kjenner pasienten best og kan følge opp over tid.

Ved usikkerhet om der foreligger andre tarmsykdommer, kan fastlegen velge å henvise til spesielle undersøkelser hos spesialist, på sykehus eller ved spesialistsenter. Ventetiden for slik utredning kan være lang, siden en sjelden mistenker kreft eller annen svært alvorlig sykdom.

Henvisningen bør inneholde:
           

  
  • Sykdomsdisposisjon i familien (cøliaki, autoimmun sykdom, inflammatorisk tarmsykdom, gastrointestinal og annen cancer)
  • Annen sykdom inklusive autoimmun sykdom
  • Symptomsvarighet
  • Symptombilde inklusive tilleggssymptomer
  • Utredningshistorie som endoskopifunn med prøvesvar (fecal calprotectin? Thyroideaprøver? Cøliakiprøver? Evt. histologisvar)
  • Behandlingsforsøk til nå
  • Kostvaner
  • Aktuelle blodprøver :Vitamin D, B12, Folat, Ferritin,Hb (evt. også homocystein, metylmalonsyre).

Utredning

Utredning hos spesialist har som mål å utelukke annen tarmsykdom, som betennelse i tarmveggen (kolitt), eller cøliaki. Hvis vanlig behandling hos fastlegen ikke hjelper tilstrekkelig, kan legen også velge å henvise for vurdering av behandlingstiltak hos spesialist.

Det vanligste er at fastlegen henviser for gastroskopi med prøvetaking fra tynntarmen eller til koloskopi med prøvetaking fra tykktarmen. 

Ved sykehuset gjør vi målrettet utredning og det er først og fremst gastroskopi og kolonoskopi som gjøres som rutine. Vi tar ofte blodprøver og avføringsprøver. Noen ganger gjøres også røntgenundersøkelser eller magnet-resonans-tomografi (MR). 

De fleste pasientene vil kunne utredes poliklinisk. Ofte er det tilstrekkelig med en beskrivelse av sykdomsbildet, klinisk undersøkelse, avføringsprøve og blodprøver .

IBS er en sykdom som gjerne forverres under stress eller andre påkjenninger. Hos en del pasienter er det derfor aktuelt å bli henvist til psykosomatisk vurdering, til sosionom eller smerteklinikk.   


Oversikt over undersøkelser som kan være aktuelle under utredningen: 



Det kan og være aktuelt med lactulose pusteprøve og avføringsprøve til kalprotektin-undersøkelse og/eller elastase/lipase-undersøkelse.




Behandling

Pasienter med IBS må i hovedsak lære seg å leve med og ta hensyn til sin diagnose.  Det er likevel tiltak som kan bidra til bedre hverdag for mange.  

IBS er en sykdom som kan gi langvarige helseplager. Gjennom mer kunnskap både om egen sykdom og tiltak som kan bidra til å redusere plagene, kan mange pasienter oppnå bedre livskvalitet. Det er viktig at tiltakene skjer i samråd med egen lege og tilpasses den enkelte pasient.

Kostråd

Noen pasienter kan ha nytte av å følge dietten FODMAP-redusert kost. Den er utviklet av ernæringsfysiologer med god kjennskap til IBS. Men dietten lav FODMAP-kost er ikke anbefalt for alle pasienter med IBS. Det er derfor viktig at alle endringer av kostvaner/dietter skjer i samråd med helsepersonell som kjenner din situasjon og sykehistorie. 


Oppfølging

Vanligvis sender sykehuset rapport til fastlegen din om de undersøkelser som er utført hos spesialist, der resultatet av undersøkelsene og vurderinger blir gitt.  
 
Hvis flere undersøkelser er gjort ved sykehuset, vil vi noen ganger kalle deg inn for en avsluttende samtale om diagnosen og gi deg råd om videre behandling. 

Den videre oppfølgingen vil skje hos fastlegen.

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle tarmsykdommer har utviklet tiltak som har vist seg å være gunstig for pasienter med IBS.

Mage- tarmskole  

Dette er et e-læringskurs utarbeidet av Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM). Spørreundersøkelser blant de som har tatt kurset viser bedring av  plagene og økt livskvalitet. 
 
Mage- tarm skolen gir deg innføring i ulike tiltak som kan være til hjelp for deg som må leve med IBS. I kursperioden vil det være mulig å sende spørsmål som blir besvart av ernæringsfysiologer med kjennskap til IBS.   
 
 Den digitale mage-tarmskolen er åpen for: 
  • Pasienter i Helse Vest med IBS diagnose 
  • Du må være over 18 år,  
  • Beherske norsk  
  • Ha mulighet til å logge seg inn med digital identitet (eks. Bank-ID)., Du vil få tilgang via en egen innloggingskode. 
For å deltapå mage -tarm skolen må din lege eller din spesialist henvise deg.  
 
    •  
  •  

Les mer om irritabel tarmsyndrom på nettsiden til Nasjonal kompetansetjeneste for tarmsykdommer

Kontakt

  • Kontakt Medisinsk poliklinikk, Hammerfest

    Oppmøtested

    Medisinsk poliklinikk ligger i 2. etasje i fløy S
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.
    Ankomst Hammerfest sykehus ca. 08:40
    Avgang fra sykehuset kl. 16:15

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    COLOURBOX24536742.jpg


    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset, som tannbørster, undertøy og toalettartikler – og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

    Sjøkart
     

    En mann med briller
     

    Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

    Samtale

    Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

    Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
    Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

    Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

    Mer om sykehuspresten

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Medisinsk poliklinikk, Kirkenes

    Oppmøtested

    Medisinsk poliklinikk ligger i 2. etasje i fløy C2 nord, D2 nord og D3 sør.
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:30 – 15:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

    Åpningstider i skranken

    Mandag - torsdag:
    07:30 – 16:00

    Fredag:

    07.30 - 15.30

    Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

    Nettverksnavn: HN-GJEST

    Du trenger ikke oppgi passord

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.