Undersøkelse

Observasjon av vannlatingsmønsteret - barn ved Hammerfest sykehus

Hensikten med observasjonen er å danne seg et bilde av barnets blærefunksjon med tanke på hvor ofte det tisser, hvor mye og om blæren er tom etter vannlating. Observasjon av vannlatingsmønsteret benyttes som ledd i utredning ved gjentatte urinveisinfeksjoner, spørsmål om nevrogen blæreforstyrrelse (blæren, hjernen og lukkemuskelen kommuniserer dårlig), urinlekkasjer eller andre forstyrrelser i vannlatingsmønsteret.

Før

Dersom barnet bruker bleier, ta med den typen bleier barnet er vant med å bruke. Bleiene skiftes ofte.

Under

Undersøkelsen starter med å måle hvor mye som er i blæren. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd/blærescanner. Deretter observeres det nøye når barnet tisser. Dersom barnet bruker bleie, undersøkes bleien hvert 5.‐10. minutt. Etter hver vannlating måles det hvor mye urin det eventuelt er igjen i blæren, bleien veies og ny bleie settes på. Observasjonen gjøres i samarbeid med foresatte og sykepleier/uroterapeut. En uroterapeut er en spesialutdannet sykepleier innenfor dette feltet.

Barnet kan leke, spise og drikke som normalt. Etter hver vannlating legges barnet på en behandlingsbenk for resturinbestemmelse. Det benyttes ultralydgele og blærescanner med en probe som trykkes lett mot magen. Geleen kan virke litt kald, og vi oppmuntrer  barnet til å ligge så stille som mulig.

Undersøkelsen er tidkrevende og det settes av 4 timer til observasjon, samtale og oppsummering. I løpet av 4 timer rekker blæren å fylle seg flere ganger og barnet venner seg til undersøkelsen slik at man oppnår en så normal situasjon/observasjon som mulig.

Eldre barn, som kan late vann i toalett, undersøkes med uroflowmetri. Undersøkelsen er smertefri og foregår på en spesiell toalett, som registrerer mengden urin, styrke og hastighet av urinstrøm og mønster av urinstrømm.
Undersøkelsen kompletteres ofte med ultralyd av nyrer og urinveier. 

Etter

Barnet kan reise hjem når observasjonen er ferdig.

Dere vil få vite resultatet fra undersøkelsen umiddelbart. I tillegg sendes svar til lege/barneavdeling som har henvist til undersøkelsen samt fastlege og til hjemmet.

Kontakt

Hammerfest sykehus Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Kontakt Barne- og ungdomspoliklinikken, Hammerfest

Oppmøtested

Barnepoliklinikken ligger i 5. etasje i fløy N
En parkeringsplass foran en bygning

Hammerfest sykehus

Sykehusveien 35

9601 Hammerfest

Transport

Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

 

Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

 

All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

Les mer om parkeringsløsningen her

 

Reserverte p-plasser

Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

 

​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

Mer om pasientreiser i Finnmark

Praktisk informasjon

Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

Åpningstider

mandag – fredag
08:00 – 17:00
lørdag
12:00 – 16:00
søndag
12:00 – 16:00

Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

Kafeteriaen er alltid åpen.

Matservering

Hverdager
08:00 – 13:30

Lørdager, søndager og helligdager
11:45 – 12:30 

 Sjøkart

 

 

Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

Nettverksnavn: HN-GJEST

Du trenger ikke oppgi passord