Behandling, (RAUPP)
Snorkeoperasjon med radiobølgeteknikk
Operasjonen blir kalt ganeplastikk, da vi gjør et inngrep i den bløte ganen. Dette er enten for å få bedre plass i munnhulen, eller for å avstive den.
Før
Du trenger ikke være fastende. Før operasjonen får du tabletter som skal dempe smerte og hevelse etter operasjonen.
Du sitter oppreist i en stol under operasjonen. Det blir brukt lokalbedøvelse bak i svelget, og du vil kunne oppleve det som om halsen blir litt tett. Det er bare en følelse og er ikke farlig. Ubehaget gir seg etter en stund.
Forkjølelse/influensa kan hindre operasjon. Ta kontakt med poliklinikken dersom du er syk.
Bruker du blodfortynnende medisiner som for eksempel Marevan, Albyl- E, Plavix, Globoid eller Globemetyl, skal du avtales på forhånd hvordan disse skal tas før og etter operasjonen. Dersom dette ikke er avklart må du ta kontakt med ØNH-poliklinikk.
Under
Operasjonen blir utført dagkirurgisk på poliklinikken og varer om lag en halv time. Den kan oppleves litt ubehagelig da vi opererer bak i svelget, noe som kan medføre en del brekninger. Dette varierer fra person til person.
Du kan reise hjem samme dag som operasjonen er gjort. Du må bruke offentlig transportmiddel, eller få noen til å kjøre deg, da du ikke kan kjøre bil selv operasjonsdagen.
Etter
Etter operasjonen vil du få saftis og isbiter til å suge på. Ta med deg en brødskive som du skal spise før du reiser heim. Ta også med deg en termos som vi vil fylle med isbiter til hjemreisen. Dersom alt går greit vil du kunne reise hjem etter en times tid.
Det er forventet smerter etter operasjonen og du kan oppleve noe smertetopper innen en 14 dagers periode.
Legemiddelbruk etter operasjon
Du får med deg resept på smertestillende tabletter til bruk etter operasjonen, vanligvis en kombinasjon av flere legemidler. Du får i tillegg resept på antibiotika for å forebygge infeksjon. Vi anbefaler at du tar disse som foreskrevet. Det kan og hjelpe på smertene å suge på isbiter.
Sykemelding
Du blir sykemeldt i 2 uker etter operasjonen.
Vær oppmerksom
Ved vedvarende feber eller bløding som er mer enn bare noen striper i spyttet, tar du kontakt med ØNH poliklinikk for råd.