Undersøkelse
Spise- og svelgeundersøkelse (dysfagiundersøkelse) ved Kirkenes sykehus
Undersøkelsen gjøres for å finne ut om du greier å svelge trygt.
Du kommer til undersøkelse hos dysfagiteamet på grunn av spise- og svelgevansker.
Noen får påvist dette ved akutt innleggelse på sykehus ved for eksempel hjerneslag når det blir testet om du kan svelge vann. Andre årsaker til spise- og svelgevansker er sykdommer som multippel sklerose (MS), Parkinsons sykdom, kreft i munn og svelg, stråleskader og aldersforandringer.
Før
Du behøver ikke å gjøre forberedelser til undersøkelsen. Er du svært trøtt eller dersom du faster til annen undersøkelse, vil undersøkelsen utsettes.
Under
Undersøkelsen gjør ikke vondt. Du sitter oppreist i en stol ved undersøkelsen.
Først snakker vi om hva som er dine spise-svelgevansker.
Så undersøker vi munnen. Vi ser på tungebevegelse, følsomhet i munnhulen, tannstatus og bevegelse bak i ganen. Vi sjjekker om du kan hoste på oppfordring.
Deretter sjekker vi om du kan svelge. Da bruker vi vann. Du får først en teskje vann. Hvis det går greit, får du også drikke fra et glass med vann. Mens du svelger vil den som tester kjenne på bevegelsen til strupehodet ved å kjenne på halsen din.
Du kan bli bedt om å svelge vann med fortykningsmiddel eller noe annet. Det kan være lettere å svelge når det ikke er tynn væske.
Dersom vi ser behov for det vil vi gjøre en røntgenundersøkelse av svelget. Dette gjøres på røntgenavdelingen. Du sitter i en stol ved undersøkelsen. Du vil få svelge vann og mat med forskjellige konsistenser ut i fra hva vi finner ut av den første undersøkelsen vi har gjort. Drikke og mat har tilsatt røntgenkontrast slik at vi ser på røntgen hva som skjer i halsen når du svelger.
Etter
Dysfagiteamet vil kunne formidle resultat til deg samme dag. De vil også komme med forslag til tiltak.
Det kan være at du blir anbefalt å spise mat som er lett å tygge, bruke fortykningsmiddel i tynn drikke eller får andre råd, som å ikke blande ulike konsistenser, bruke mye saus, ikke prate mens du spiser og lignende.
Hvis undersøkelsen viser at du har store svelgevansker, så vil kanskje lege anbefale at du får lagt ned en sonde i magesekken slik at du får i deg nok næring og væske.
Dersom du er innlagt på sykehuset vil du få videre oppfølging for dette av opplært personale. Dersom du kommer poliklinisk til undersøkelse vil vi be fastlege henvise deg til logoped eller andre aktuelle instanser i kommunen dersom du har behov for videre oppfølging.
Ved behov vil vi innkalle deg til kontroll hos oss.
Vær oppmerksom
Det kan være ubehagelig dersom du svelger feil og får vann i vrangstrupen, men det er ikke farlig i så små mengder som brukes i undersøkelsen.
Kontakt
Kirkenes sykehus
Avdeling ReHabilitering
Oppmøtested
Du skal møte opp på rehabiliteringsavdelingen.Kirkenes sykehus
Skytterhusveien 2
9900 Kirkenes