Behandling

Urinlekkasje - bekkenbunnstrening

Bekkenbunnstrening er effektiv forebygging/behandling av urinlekkasje hos voksne kvinner. Bekkenbunnstrening har også effekt ved symptom på ufrivillig lekkasje av luft/avføring, prolaps av bekkenorgan og ved smerter.

Svangerskap og barseltid

Du bør trene bekkenbunnsmusklene mens du er gravid, selv om du ikke er plaget med urinlekkasje. Det er vist at intensiv styrketrening av bekkenbunnssmusklene effektivt forebygger/behandler urinlekkasje både under og etter svangerskapet. Det ser dessuten ut til at trent bekkenbunnsmuskulatur er en fordel under selve fødselen, samt at kvinner lettere finner igjen musklene etter fødselen. Du kan følge treningsprogrammet som er forklart her, både mens du er gravid og etter fødselen.

Før

Bekkenbunnstrening krever ingen forberedelser.

 

Treningsprogram

  1. Prøv å få kontakt med bekkenbunnsmusklene. Dette kan ta kortere eller lengre tid. Musklene er lokalisert rundt urinrøret/skjeden/endetarmen, innvendig i bekkenet. Trekk sammen rundt åpningen, forsøk å løfte opp og inn i kroppen, og slipp ut igjen uten å trykke aktivt nedover.
  2. Sjekk om du får tak i riktige muskler. Hold en hånd under skjeden/endetarmen utenpå trusen og tenk at du løfter opp og vekk fra hånden. Prøv å stoppe dryppingen på slutten av vannlatingen. NB! Ikke gjør dette som regelmessig trening.
  3. Velg en utgangsstilling. Det er individuelt hva som passer best.
  4. De vanligste feilene når man trener: bruk av sete, lår eller magemuskler (tipping av bekkenet) i stedet for bekkenbunnsmusklene; kraftig innpust eller overdreven hold av pusten i stedet for sammentrekning av bekkenbunnsmusklene; trykking nedover i stedet for å løfte opp og inn (noe som kan forverre eventuelle symptomer på lekkasje).
  5. Konsentrer deg. Ikke forsøk å trene samtidig som du gjør andre ting, da yter du ikke maksimalt. Det er også raskere å trene feil, og treningen blir ikke så effektiv. Gjør flere lette sammentrekninger etter hverandre.
  6. Treningens dosering: Klarer du 8–12 repetisjoner x3 runder daglig, så er det bra! De tre rundene kan du gjøre på ett tidspunkt på dagen med bare en liten pause mellom hver runde, eller du kan fordele de tre rundene utover dagen slik det passer deg.
  7. Intensiv bekkenbunnstrening: Når du begynner å få kontakt med bekkenbunnsmusklene, kan du intensivere treningen. Trekk sammen så hardt du kan, og forsøk å holde hver sammentrekning lenger og lenger. NB! Dersom du kjenner et inntrekk av den tverrgående magemuskelen (helt nederst i magen), så er det ok. Det kommer av et naturlig samspill med bekkenbunnsmusklene. Når du klarer å holde hver muskelsammentrekning i 6–8 sekunder, kan du legge til 3–4 raske sammentrekninger videre innover på slutten av holdeperioden.
  8. Oppsummering av intensivt treningsprogram: for hver repetisjon: trekk sammen bekkenbunnsmusklene, hold 6–8 sekunder, gjør 3–4 raske løft, slip ut igjen og ta 3–4 sekunders pause. Daglig treningsdose: 8–12 repetisjoner x3 runder.
  9. Treningseffekt? Du bør prøve intensiv bekkenbunnstrening i minst 6 måneder. Er du symptomfri, kan du gå over til vedlikeholdstrening. Dersom du ikke er symptomfri, men stadig opplever bedring, bør du fortsette med intensiv trening helt til du er fornøyd, og deretter gå over til vedlikeholdstrening. Dersom du ikke opplever symptombedring, finnes det andre tiltak du kan prøve – kontakt primærlegen din.
  10. Vedlikeholdstrening: Det er individuelt hvor mye som skal til for å vedlikeholde muskelstyrke og forebygge lekkasje. Det er anbefalt å gjøre 8–12 sammentrekninger så hardt som mulig 1–2 ganger per uke. Husk at trening er ferskvare – du mister treningseffekten du har bygd opp, dersom du tar lengre pauser fra treningen.

Oppfølging hos fysioterapeut

Dersom du har symptom på urinlekkasje, ufrivillig lekkasje av luft/avføring, prolaps av bekkenorgan, smerter, eller dersom du er usikker på om du trener rett / har kontakt med bekkenbunnsmusklene, kan du be legen din om en rekvisisjon til fysioterapeut. En oversikt over fysioterapeutene som jobbar med kvinnehelse finner du på www.fysio.no. Klikk deg inn på «faggrupper» og deretter «faggruppe i kvinnehelse».
 

Kontakt

  • Kontakt Gynekologisk poliklinikk og sengepost, Hammerfest

    Oppmøtested

    Gynekologisk poliklinikk og sengepost ligger i 5. etasje i fløy Ø. 
    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Gynekologisk poliklinikk, Kirkenes
    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.