Behandling

Videokonsultasjon

Du kan nå få tilbud om videokonsultasjon i stedet for fysisk oppmøte. Vi benytter "Whereby" som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved alle helseforetak i Finnmarkssykehuset. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.
Den store fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Ved behov for undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset. 

Ikke alle våre poliklinikker/avdelinger tilbyr videokonsultasjoner enda. Spør behandleren din om neste konsultasjon kan gjøres på video.

Behandler må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne benytte videokonsultasjoner. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst, og uten å måtte oppgi årsak, uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt sekretær ved poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen.

Du må også oppgi e-postadressen din slik at vi kan sende deg innkalling til videokonsultasjonen.

 1. Du må ha en mobiltelefon, nettbrett eller bærbar PC (Windows) som er koblet til internett. Internettforbindelsen må være stabil (WIFI/4G)
 2. Microsoft Teams: Kunne laste ned og installere appen «Microsoft Teams» på mobilen eller nettbrettet (på bærbar PC kjøres Teams i nettleser) 
 3. Whereby: Hvis du skal bruke Whereby trenger du ingen app, kun nettleser. Unntak for brukere med Safari browser eldre enn versjon 13 - da må du laste ned appen "Whereby". 
 4. Kunne lese personlig e-post på den enheten du skal benytte (mobil/nettbrett/ bærbar PC)

OBS! Overføring av videobilde krever en viss datamengde tilgjengelig. Hvis du benytter 4G må det være tilstrekkelig datamengde igjen på abonnementet slik at videokonsultasjonen kan gjennomføres. Vi anbefaler derfor bruk av Wifi der det er mulig.

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte.

På samme måte som ved fysisk oppmøte, vil Helsepersonellovens og Pasientrettighetslovens regler om taushetsplikt være styrende for videokonsultasjonen og behandling av informasjon under samtalen. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført på lik linje som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller per telefon. 

Av sikkerhetsmessige årsaker brukes Skype for Business og Whereby da det benyttes kryptert linje, og samtalen (lyd og bilde) blir ikke lagret verken på internett eller på våre servere. Det vil heller ikke være mulig å sende tekstmeldinger («chat») i løsningen. 

Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i personvernerklæringen vår.


Før

Det er viktig at du har gjort deg kjent med teknologien i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du benytter mobil eller nettbrett dersom du har mulighet til det. 

Uavhengig av om du skal benytte mobil, nettbrett eller bærbar PC, anbefaler vi at du leser nøye gjennom all informasjon nedenfor vedrørende nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke.

Et siste tips er at du sørger for at enheten er tilkoblet strøm (evt. at batteriet er fulladet) og at du sitter i et stille rom med god belysning. 

Forberedelser Microsoft Teams


Det er viktig at du laster ned appen i god tid før videokonsultasjonen og gjør deg kjent med hvordan den brukes.

På bærbar PC trenger du ikke laste ned  på forhånd.

iPhone/iPad

 1. Gå inn på «App Store». 
 2. Trykk på SØK nederst til høyre på skjermen.
 3. Skriv MICROSOFT TEAMS i søkefeltet.
 4. Trykk på HENT på appen
 5. Etter installasjonen åpner du appen.
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 6. Ikke logg inn – lukk app.

Android

 1. Gå inn på «Play Butikk» på mobiltelefonen din.
 2. Skriv MICROSOFT TEAMS i søkefeltet øverst på skjermen.
 3. Trykk INSTALLER på appen
 4. Etter installasjon åpner du appen  
  Du må svare bekreftende (Tillat/OK) på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 5. Ikke logg inn – lukk app.

Etter at du har installert appen på mobil eller nettbrett, bør du teste oppkoblingen. I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til den kommende videokonsultasjonen. 

 1. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»
 2. Trykk «Bli med som gjest»
 3. Skriv inn navnet ditt og trykk den store blå pilen.
 4. Du kommer nå til den virtuelle lobbyen (venterommet) for videokonsultasjonen. Testen er vellykket, og du avslutter ved å trykke Avbryt.


Koster det noe å laste ned å laste ned eller bruke appen?

Det er gratis både å laste ned og bruke denne appen. Hvis du bruker mobilnett (4G) vil datatrafikken bli belastet ditt abonnementet på vanlig måte. Vi anbefaler at du bruker Wifi dersom du har mulighet til det.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen.

Sjekk at du er koblet til WIFI, og at du har logget inn på kontoen din i App Store/Google Play.

Jeg får ikke startet opp appen i Android

Noen mobiler har sikkerhetsinstillinger som gjør at du ikke får startet Skype for business. Prøv å se etter beskjeder du må svare ut på skjermen.

Jeg får ikke aktivert video

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem til Microsoft Teams i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt kameratilgang for appen.

Jeg får ikke aktivert lyd

Gå til innstillinger/settings på mobilen, finn frem Microsoft Teams i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt mikrofontilgang for appen.

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på lenka «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» som ligger i innkallingen vi sender deg pr e-post. Men før du gjør dette, er det viktig at du har lest og fulgt veiledningen angående nedlasting/installasjon og hvordan du kobler deg opp med den enheten du ønsker å bruke. 

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min

Her er våre tre tips:

 1. Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan innkallingen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen.
 2. Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, kan du prøve å søke etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord video. 
 3. Hvis du fortsatt ikke finner innkallingen, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt.

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen. Ikon for høyttaler.

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.

Forberedelse for Whereby

Du trenger mobil, nettbrett eller PC. Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du bruker mobil eller nettbrett hvis du kan. På PC må du sjekke om du har kamera og mikrofon. I laptop er dette ofte innebygd. Hvis du har Apple-produkt, med nettleseren Safari eldre enn versjon 13 må du laste ned appen "Whereby".

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?
For å starte videokonsultasjonen trykker du på tilsendt lenke som ligger i innkallingen du har fått på e-post.

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min
 • Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan innkallingen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen.
 • Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, prøv å søk etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord «video».
 • Hvis du fortsatt ikke finner innkallingen, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt.
Jeg hører ikke behandler
Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen (ikon for høyttaler).

Kameraet viser ikke meg
Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet
Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.


Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. I starten er det viktig at alle presenterer seg. Hvis du har en venn eller pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

g_38691752_8c1c_4a55_8d81_0b18ba666f98

Etter

Du mottar faktura for eventuell egenandel som ved fysisk oppmøte.