Doktorgrad

Kevin Sunde Oppegaard

Misoprostol’s Preoperative Cervical Ripening Effect

Disputas 11. des 2009

E-post: kevin.sunde.oppegaard@helse-finnmark.no

Kevin Sunde Oppegaard

Oppegaards slekt stammer opprinnelig fra Nordland og Troms, men utvandret til Afrika på begynnelsen av 1900-tallet. Han ble født i Kenya i 1967 og flyttet til Norge i 1981. Han fullførte embedsstudiet i medisin ved Universitetet i Oslo i 1995 og begynte å spesialisere seg innenfor fødselshjelp og kvinne-sykdommer i 2000. Han ble godkjent spesialist i 2006. Han ledet sitt første forskningsprosjekt i 2001 og forsvarte sin doktogradsavhandling i 2009

Misoprostol's Preoperative Cervical Ripening Effect

Lege og forsker Kevin Sunde Oppegaard har forbdret metoden for inngrep i livmorhulen, slik at det blir mest mulig skånsomt for kvinnen. I perioden 2001–2009 har han ledet fire forskningsstudier med et legemiddel mot magesår – misoprostol – som gjør livmorhalsen myk. Legemiddelprodusenten har imidlertid ikke godkjent bruken av legemiddelet til dette formålet. Microprostol er billig og trygt, og det har derfor vært stor interesse knyttet til disse studiene.

I sin avhandling har Kevin Sunde Oppegaard og hans medarbeidere vist at metodene man tidligere brukte ikke var optimale. Kvinnene kan sette tablettene i skjeden selv hjemme. Dette gjør livmorhalsen myk raskere og med færre bivikrnigner, sammenlignet med å svelge tablettene. Kvinnene synes det er greit å sette tabletter i skjeden selv, dette gjelder også kvinner fra land utenfor Norden. Oppegaard og medarbeidere fant at misoprostol er effektiv både hos gravide og ikke-gravide kvinner, men ikke hos kvinner etter overgangsalderen. Hvis kvinner etter overgangsalderen bruker kvinnelig kjønnshormon i skjeden i 14 dager, vil misoprostol virke også hos disse. 

Les avhandlingen på nett

Sist oppdatert 23.09.2016