Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ferdigstilt forprosjekt legger grunnlaget for fremtidens samiske helsetjenester

SANKS – Sámi klinihkka har nå ferdigstilt og lansert rapporten fra forprosjektet "Følgearbeid – Sannhet og forsoning", et arbeid som har pågått gjennom hele 2024 og deler av 2025. Prosjektet peker ut kursen videre for utvikling av samiske helsetjenester og organisasjonen som helhet med fokus på allsamiske verdier og prinsipper.

Publisert 03.07.2025
Et nærbilde av en pose chips
Forprosjektet har hatt som hovedmål å ha fokus på mulighetene for å etablere et allsamisk urfolkssenter, med en hybridmodell som viderefører kombinasjonen av klinisk virksomhet og kompetanseutvikling. Dette inkluderer fortsatt fokus på forskning og utvikling (FoU), samt lærings- og mestringsarbeid (LMS).

– Vi ønsker å videreutvikle SANKS som et sterkt fagmiljø med tydelig forankring i samisk kultur og språk, og samtidig løfte arbeidet innen folkehelse og samfunnsmedisin, sier prosjektleder Anne Toril Eriksen Balto.
 
Arbeidsgruppen har også bestått av Kaisa Sofie Anti, Mariell Selnes Paulsen, Reidun Boine og Arnhild Somby. De to førstnevnte har tatt del i forprosjektet og utarbeidelsen av rapporten.

 

14 tiltak

Rapporten fra forprosjektet presenterer 14 konkrete tiltak som anbefales videreført i neste fase.
 
Disse tiltakene retter seg mot både organisatorisk utvikling og forbedring av tjenestetilbudet, og skal legge grunnlaget for hvordan SANKS – Sámi Klinihkka kan møte de helsefaglige og kulturelle behovene til samiske pasienter i tiden som kommer.

En person som har på seg et rødt og hvitt hodeplagg og smiler
Anne Toril Eriksen Balto

Prosjektgruppa uttrykker stor glede og stolthet over å kunne presentere det ferdige resultatet.
 
– Vi er svært fornøyde med arbeidet som er gjort, og takknemlige for innsatsen fra alle involverte. Nå ser vi frem til at Sámi Klinihkka tar rapporten videre og bruker anbefalingene i det videre utviklingsarbeidet, sier prosjektleder Balto.
 

Veien videre 

Med ferdigstillelsen av forprosjektet har SANKS – Sámi Klinihkka et solid grunnlag for å styrke sitt arbeid med sannhet og forsoning, og samtidig utvikle tjenester som er kulturelt trygge og faglig robuste.
 
Etableringen av et allsamisk urfolkssenter vil kunne bli en sentral institusjon for både behandling, kompetansebygging og helsepolitisk påvirkning i årene som kommer.