45 ansatte lærer seg samisk
Finnmarkssykehuset er godt i gang med sitt første kurs i nordsamisk for nybegynnere, og nå starter vi også kurs for viderekommende. Dette er en del av arbeidet for å sikre et likeverdig tilbud til samiske pasienter, og øyespesialist Kari er blant kursdeltakerne.

Foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset
- Jeg har bodd i Finnmark et helt liv, jeg har mange samiske pasienter, og jeg tenker det hadde vært bra å kunne møte pasienten med samisk, sier Kari Milch Agledahl, overlege og øyespesialist ved Hammerfest sykehus.
God anledning
Kari er en av 25 ansatte i Finnmarkssykehuset som for tiden gjennomfører nybegynnerkurs i nordsamisk.
Språkkurset er en del av tiltaksplanen som er vedtatt i Finnmarkssykehuset, knyttet til videreutvikling av spesialisttjenestetilbudet til den samiske pasienten og -befolkning. Planen tar i sin tur utgangspunkt i Helse Nords strategiplan, og målet er at enda mer helsepersonell og flere ansatte helt eller delvis skal beherske samisk.
- Da jeg så kurset og hvordan det var lagt opp ved at man fikk kursmateriell og kunne ta det på nett og over ganske lang tid, syntes jeg det var en veldig god anledning. Og at det var dekket av Finnmarkssykehuset er en veldig bra ting, framholder Kari, som selv har sjøsamisk bakgrunn.
Man skal være oppmerksom på hvordan man møter pasienten.
Ved siden av å være øyespesialist, har Kari Milch Agledahl doktorgrad i medisinsk etikk, og er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet. Hun er dermed særlig bevisst på møtet med pasienten.
(Teksten fortsetter under bildet)

Foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset
- Det er en del pasienter som ikke behersker- eller ikke ønsker å snakke norsk. Man skal være oppmerksom på hvordan man møter pasienten. Det at man ofte hører at samiske pasienter kan være skeptiske til Vest-Finnmark og sykehuset gjør at jeg tenker over hvordan jeg kan motvirke dette, sier hun.
Svarer ut
Kurset startet opp i vår, foregår på Teams, har inntil to samlinger i uka, og avsluttes neste år. Helseforetaket dekker kursmateriell, og deltakerne får etter gjennomføring en godtgjørelse for innsatsen. De gangene undervisningen foregår i arbeidstiden til kursdeltagerne, tilstreber lederne å gi dem fri for å delta.
Finnmarkssykehuset har fått finansiering gjennom Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Den praktiske delen av kurset gjennomføres av Lovra Academy.
(Teksten fortsetter under bildet)

Foto: Eirik Palm, Finnmarkssykehuset
- Hver tirsdag introduseres nytt stoff, og torsdager er det repetisjon av det vi gjennomgikk på siste samling, forteller Rita Jørgensen.
Hun er spesialrådgiver for samiske saker i Finnmarkssykehuset, og rapporterer direkte til administrerende direktør. Samisk språkkurs er en del av en lang rekke saker hun har ansvaret for. Interessen har vært stor, forteller hun.
- Vi svarer med dette ut ett av punktene i tiltaksplanen som foretaket har utarbeidet for å bedre tilbudet til den samiske befolkning. Det blir veldig bra at flere kan møte pasientene med noe samisk språkkunnskap. Studentene er fornøyde med måten kurset er lagt opp på. Vi har gjort noen justeringer undervis, og evaluerer begge kursene våren 2026. Da avsluttes begge kursene, sier Rita.
Så er det alltid bruk for samisk språk i Finnmarkssykehuset.
Også for viderekommere
Når hun sier begge, er det fordi Finnmarkssykehuset nå er godt i gang med planleggingen av et nytt 100-timerskurs i nordsamisk med 20 deltakere. Dette kurset er for de som kan noe samisk fra tidligere, og som ønsker å forbedre det muntlige språket for å kunne benytte samisk i møte med pasienter, pårørende og kollegaer. Også her er målgruppen alle ansatte, men spesielt de som har direkte pasientkontakt.
(Teksten fortsetter under bildet)

Foto: Malene Nicolaysen, Finnmarkssykehuset
En annen kursdeltaker er Nancy Ananiassen. Også hun har samisk bakgrunn, men mistet som mange andre, språket.
- Vi snakket samisk hjemme til jeg var fire år. Men så flyttet vi til Vadsø, og da stoppet min mor å snakke samisk med meg. Vi skulle ikke snakke samisk, men måtte lære oss norsk. På morssiden min var det samisktalende, og mine tanter snakket samisk med meg. Men jeg kunne ikke snakke samisk selv, så det ble mitt stumme språk. Siden har jeg alltid hatt lyst å lære meg samisk, så da jeg så kurset så meldte jeg meg på, sier hun og fortsetter:
- Kurset har vært helt fantastisk. Kurset var åpent, og det var et godt læringsmiljø. Vi fikk prøve oss fram, feile litt og pratet sammen i grupper. Samisk er et vanskelig grammatisk språk, så fokuset har vært på å lære seg å snakke, og vi har øvet og terpet. Jeg har hatt god bruk for kurset, en skikkelig pangstart til å snakke samisk. Jeg føler ikke jeg kan det helt enda, men dette var en god start. Så er det alltid bruk for samisk språk i Finnmarkssykehuset, sier Nancy.