Åpen dag på nye Hammerfest sykehus
11. og 12. september mellom klokka 8 til 18 åpner vi dørene for publikum, ansatte, familier og venner. Du og dine er hjertelig velkommen.
- Vi ser fram til å vise besøkende hvordan det blir hos oss på sykehusapoteket, og hvordan vi i samarbeid med kommunen, sykehuset og UiT kan bidra til gode tjenester for pasienter, ansatte og lokalbefolkningen, sier Mariel Elde, som er apoteker ved Sykehusapotek Nord (SANO).
I samarbeid med SANO, Hammerfest kommune og UiT – Norges arktiske universitet arrangerer Finnmarkssykehuset åpen dag på Norges nyeste og nordligste akuttsykehus. I to hele dager skal de sammen være vertskap for gjester fra lokalmiljøet, omlandet og egne arbeidsplasser.
Stor interesse
- Dette gjør vi fordi vi vet at interessen for det nye sykehuset er formidabel, både blant ansatte og i lokalsamfunnet og omlandet ellers. Mange har ytret ønske om å få ta en skikkelig titt, og nå er sjansen her, sier kommunikasjonssjef Eirik Palm i Finnmarkssykehuset.
Målet er å gi innsikt i det unike tilbudet, skape stolthet, begeistring og ambassadører, samt å fremme Hammerfest som studiested. Et annet viktig mål er å legge til rette for rekruttering og stabilisering.
- Med de unike lokalene og nærheten til våre samarbeidspartnere håper vi å sammen rekruttere helsepersonell i fremtiden, sier Anna Katrine Hansen, som er fagansvarlig for hjemmebaserte tjenester i Hammerfest kommune.
- Vi gleder oss til å vise frem det nye og moderne helsehuset. Helsehuset med installert velferdsteknologi i alle avdelinger skal inneholde legevakt, korttidsavdeling med blant annet øyeblikkelig hjelp døgnsenger, intermediæravdeling og ergo-/fysioterapitjenesten. Samlokalisert under samme tak som Finnmarkssykehuset, UIT og SANO gir dette en unik mulighet til å samhandle i mye større grad enn tidligere. Dette kan føre til at pasientforløpene oppleves mer helhetlig og koordinerte, både for pasient og pårørende. I tillegg skal Hammerfest kommune sørge for matleveranse til Finnmarkssykehuset, hvor matkonseptet er at pasientene vil få større valgmulighet og kan velge mellom ulike retter, framholder hun.
(Teksten fortsetter under bildet)
Unikt i Norge
Nye Hammerfest sykehus er et unikt prosjekt gjennom firepartssamarbeidet. Alliansen mellom helseforetaket, vertskommunen, universitetet og sykehusapoteket gir stor fleksibilitet, gode arbeidsforhold for ansatte, og særlig gode betingelser og tilrettelegging for undervisning av studenter. I tillegg til et lyst, åpent og moderne sykehusbygg, er logistikken enkel og oversiktlig for pasienter og pårørende fordi alt er samlet under ett tak.
Nye Hammerfest sykehus er et referanseprosjekt når det kommer til sykehusbygg i Norge, både når det kommer til utforming og samarbeid, og løsningene gir på sikt gode muligheter for å videreutvikle utdanningstilbudet.
- Det trenger vi i Finnmark. Og vi trenger gode historier i fylket og i lokalsamfunnet, både for nåværende og nye innbyggere – og fremtidige kolleger. Nå har vi en sjelden mulighet. Mye er allerede på plass, og nå – før vi for alvor begynner å ta imot pasienter - har vi tidsvinduet, sier Eirik Palm.
Representantene fra firepartssamarbeidet oppfordrer alle som har mulighet til å benytte seg av muligheten til å få en skikkelig titt inn i landets nyeste og mest moderne sykehus.
Programmet
For at flest mulig skal få mulighet til å komme, foregår arrangementet over to dager.
Den første for å sikre at ansatte i firepartssamarbeidet får mulighet til å vise frem arbeidsplass og lokaler. I tillegg har vi invitert studenter, elever og enkelte andre grupper.
Den andre er det åpent for alle.
Parkering skjer i parkeringshuset ved siden av sykehusbygget.
Hva kan du så forvente? Vi åpner dørene klokka 8 og stenger ikke før 18 om ettermiddagen. I vestibylen blir du møtt av kolleger fra firepartssamarbeidet på stands for å vise, fortelle og forklare.
Andre kolleger står klare til å ta deg og dine med på omvisning gjennom hele bygningen, og underveis møter dere stolte medarbeidere som vil fortelle om sine avdelinger og enheter; kolleger fra Hammerfest sykehus, fra UiT Hammerfest, fra vertskommunen, fra SANO. Ferden går gjennom akuttfløy, ambulansegarasje, legevakt, poliklinikker, dialyserom, sengeposter, intermediær enhet, undervisningsfløy for studenter, universitetsbibliotek og sykehusapoteket – for å nevne noe.
Du møter også dyktige kolleger i ambulansetjenesten, som vil vise frem kjøretøy og medisinsk materiell. Kanskje har du lyst til å få oppfrisket kunnskapene dine rundt hjerte- og lungeredning?
I tillegg vil vi stolt vise frem de flotte kunstverkene, som har kommet opp inne i bygget. Medarbeidere står klare til å fortelle.
Omvisninger hele dagen
Omvisningene gjennomføres fortløpende, og varer i om lag 50 minutter. Unntaket er tidsrommet mellom 12 og 12.30, slik at folkene våre skal få en velfortjent pause.
I vestibylen - storstua – vil det være stands og ulike aktiviteter gjennom hele dagen, samt enkel servering for de som ønsker å slå seg ned og teste ut kaféområdet. Det er også mulig å delta digitalt på Sykehusquiz. Der vi trekker ut vinnere som får flotte premier.
Torsdag morgen er vi i gang igjen til samme tid. Denne dagen er først og fremst ment for øvrige befolkning, og vi har - med få unntak - samme kjøreplan som dagen i forveien. Likevel, for ansatte i kommunen, universitetet, sykehuset og SANO som ikke rakk å komme dagen før, er dette et alternativ.
Fordel for utdanning
Det nye sykehuset for Vest-Finnmark er en del av løsningen for rekruttering og stabilisering av helsepersonell i Finnmark, både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Ansatte ved UiT – Norges arktiske universitet trekker frem fordelen ved at alt befinner seg under samme tak.
Ingrid Petrikke Olsen, førsteamanuensis ved UiT – Norges arktiske universitet og en initiativtakerne til det vi kjenner som Finnmarksmodellen, illustrerer det slik: En pasient starter med kontakt med AMK, vurdering på legevakt og videre innleggelse og undersøkelser i akuttmottak. Deretter sykehusavdelinger kan flyten gå til kommunens intermediæravdeling, og videre mobilisering av ergo- og fysioterapi tjenesten. På denne reisen gjennom nye Hammerfest sykehus er det mye å lære om sykdom, utredning og behandling, samt samarbeid mellom yrkesgrupper, samhandling med pasient og pårørende, informasjonsflyten mellom avdelinger og hva som er viktig å dokumentere.
- Vi på legeutdanningen i Finnmark gleder oss til å fortelle om planene vi har for et enda bedre undervisningsopplegg, hvor studenter kan følge et pasientforløp under samme tak, sier Ingrid Petrikke Olsen.
Stort løft for studentene
Gleder seg gjør også ansatte og studenter ved sykepleierutdanningen. Grete Mehus, professor i helsevitenskap, ser frem til å komme inn i et nytt og moderne bygg som møter behovet for å kunne undervise både i teori og praksis under samme tak.
- Dette vil gjøre vårt allerede gode samarbeid med praksisveilederne enda bedre, både i spesialist- og kommunehelsetjenester. Målet vårt er å utdanne sykepleiere både i fulltids-, desentraliserte- og fleksible utdanningsforløp, og vi tror at tilhørigheten til nye Hammerfest sykehus kan motivere til enda bedre søknad på de ulike studiemodellene. De studiesosiale forholdene for studentene blir adskillig bedre i et nytt bygg med kantine, lesesal, stort bibliotek og vrimle areal. I tillegg får studentene godt planlagte simulerings- og ferdighetstreningsrom. At UiT har fått på plass et eget område der forskere kan jobbe og møte andre forskere, kan bidra til at mange gode, tverrfaglige prosjekter blir planlagt og utført i fremtiden, sier Grete Mehus.
Ingrid Petrikke Olsen supplerer:
- Det blir veldig bra å være student i NHS når det i tillegg også er helt nye undervisningsrom som får tipp-topp IKT-utstyr. Det er simulerings- og ferdighetstreningsrom og lesesalsplasser med havutsikt, framholder hun, og understreker i tillegg at det er lagt godt til rette for forskning ved sykehuset:
- Vi får etter hvert et laboratorium for klinisk forskning som vi ikke har hatt før, og som gir mange muligheter framover. Universitetsbiblioteket med bibliotekarer er lett tilgjengelig slik at vitenskapelige artikler blir mer tilgjengelig for alle i bygget, og kanskje også noen studenter i andre fag også. Det diskuteres allerede følgeforskning på synergieffekten av at fire parter er under samme tak.