Bryte stillheten med filmvisning, samtaler og foredrag
SANKS er samarbeidspartner i prosjektet «Tystnaden i Sápmi – IKKE LENGER STILLE». Prosjektet går ut på å vise filmen «Tystnaden i Sápmi», samt foredrag og samtaler etter filmvisning.
Prosjektet har som mål å bryte stillheten og skape åpenhet om tabubelagte temaer. I forbindelse med prosjektet og filmvisningene bidrar SANKS med foredrag og dialog med publikum. Filmen er planlagt vist fra nord til sør i landet og starter i de samiske forvaltningskommunene. Prosjektet er initiert av Paranord Film og er utviklet i samarbeid med SÁNAG/SANKS og Mental Helse.
Verdensdagen for psykisk helse
På verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober 2022, hadde filmen førpremiere i Kautokeino. Fra SANKS deltok Edit Johnsen (avdelingsleder SANKS PHV/TSB), Frøydis Nystad Nilsen (enhetsleder BUP), Laila Labba Wilhelmsen (pedagog) og Henriette Joks (språk- og informasjonsrådgiver).
Etter filmvisning var det panelsamtale med tema "Hvordan skal vi bryte stillheten"?. På panelsamtalen deltok Liselotte Wajstedt og Ida Labba Persson fra filmen, Linn Henriksen (produsent), Frøydis Nilsen og Edit Johnsen fra SANKS, samt Berit Inger Anne Eira Buljo fra høyskolen. Panelsamatalen ble etterfulgt av spørsmål fra salen/publikum.
Spesialvisning og norgespremiere i Alta
Tirsdag 11. oktober 2022 hadde filmen spesialvisning og norgespremiere i Alta. SANKS deltok på begge visningene. Spesialvisningen foregikk på dagtid, og målgruppen for denne visningen var ansatte i hjelpeapparatet. Etter spesialvisningen holdt Lill-Tove Veimæl og Laila Labba Wilhelmsen et foredrag om vold og taushetskultur, og hvordan forekomsten kan forklares.
Tirsdag kveld var det duket for offisiell norgespremiere for ordniært publikum. Under premieren var det fullsatt sal. Etter visningen ble filmens innhold diskutert sammen med filmens medvirkende, SANKS og publikum.
To visninger i Lakselv
Onsdag 12.10.2022 var det to visninger i Lakselv. På dagen holdt Laila Labba Wilhelmsen (pedagog) og Mariell Anti (sosionom) foredrag etter spesialvisningen for hjelpeapparatet. SANKS deltok også på visningen for ordinært publikum senere på kvelden. Etter den ordinære visningen fikk publikum anledning å stille spørsmål til Laila Labba Wilhelmsen, Mariell Anti og Marion Anne Rimpi.
Visning i Lakselv 12.10.2022. På bildet (f.v.): Mariell Anti, Laila Labba Wilhelmsen og Marion Anne Rimpi.
Prosjektets overordnede mål
Å bryte stillheten - skape endring innenfra! Benytte filmvisning med påfølgende foredrag og samtaler som en inngangsport til å skape åpenhet om tabubelagte temaer i et lukket samfunn. Målet er å gi publikum kunnskap om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi. Noe som kan bidra til økt forståelse, åpenhet og dialog, som igjen gir muligheten til forebygging og endring.