Digitalt sykehus kan gi enda flere behandling ved eget bosted
Finnmarkssykehuset styrker akuttilbudet med opprettelsen av et digitalt sykehus. Hensikten er å støtte opp under den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og bedre helsetilbudet til innbyggerne i hele Finnmark.

Kanskje har du sett annonsen der vi lyser ut stilling som prosjektleder for det digitale sykehuset? Dette er et viktig skritt på veien for bedre samhandling, og å tilby enda mer av behandlingen nær pasientenes hjemsted.
Styrker samarbeidet
- Finnmarkssykehuset har i dag mange desentraliserte tilbud, men vi mener vi kan gjøre tilbudet enda bedre, slik at flere pasienter skal slippe lange reiser for en kort oppfølging. Målet vårt er å bistå i behandlingen, slik at pasientene i hele Finnmark får best mulig oppfølging lokalt, sier administrerende direktør Ole Hope.
Finnmarkssykehuset har faste dialogmøter med de tre interkommunale, politiske rådene i Finnmark, og tilbakemeldingen fra ordførerne er et ønske om å styrke samarbeidet med kommunehelsetjenesten ytterligere gjennom lokale tilbud. Et digitalt sykehus er en slik styrking.
- Vi styrker samarbeidet med kommunene - som vi opplever som særdeles godt på politisk nivå - ved å flytte akuttsykehusfunksjoner nærmere der folk bor, fastslår direktøren.
Spesialistbehandling på hjemstedet
Finnmark er med sine 48.618 kvadratkilometer og 75.000 innbyggere, et krevende fylke å tilby likeverdige helsetjenester på. Mange pasienter må reise langt for å få spesialisthjelp, og et begrenset kommunikasjonstilbud kan gjøre reisen enda mer utfordrende. Derfor er det viktig, ikke minst for pasientene, å utnytte mulighetene som ligger digitalt.
Finnmarkssykehuset er allerede blant de fremste i landet med digital oppfølging av pasienter. Dette sparer svært mange for lange reiser, men fremdeles er det en relativt stor del som må bruke mye reisetid for en kort kontroll eller undersøkelse.
Prinsippet med det digitale sykehuset er altså at enda flere pasienter skal slippe disse reisene, og i stedet motta nødvendig behandling på sykehjemmet eller ved det lokale legekontoret. Er det et fylke som bør være lange fremme med digital oppfølging og ny teknologi, så er det nettopp Finnmark.
Gjennom det digitale sykehuset er målet at Finnmarkssykehuset ved hjelp av teknologi, kan gi pasientene den hjelpen de trenger i hjemkommunen, og på sikt der de er. Dermed unngår pasienter unødige reiser til sykehus, samtidig som sykehusene reduserer unødige innleggelser og unødig transport. Det er bra for både pasient og samfunn.
I støpeskjeen

- Det digitale sykehuset i Finnmark er ennå i støpeskjeen, og nå lyser vi ut stilling som prosjektleder for satsingen. Men når vi først kommer i gang, tror vi det vil gå ganske raskt, sier Ole Hope.
Oppdraget til prosjektlederen vil være å lede utviklingen av det digitale sykehuset i tett samarbeid med kliniske miljøer og kommunale helse- og omsorgstjenester, samt å sikre at digitale løsninger bidrar til likeverdige helsetjenester for innbyggerne. Det er et klart mål å redusere uønsket variasjon og overbehandling. Prosjektlederen skal videre jobbe med forbedringsprosjekter, og utvikle, forankre og innføre nye pasientforløp som muliggjør behandling nærmere der folk bor. God samhandling med førstelinjetjenesten er en nøkkel for et godt og vellykket, fremtidig tilbud.
Finnmarkssykehuset vil søke om samhandling og stabiliseringsmidler hos Helse Nord til prosjektet.
LES OGSÅ:
Teknologi til beste for pasientene - viktige steg for Finnmarkssykehuset