Forskningsdagene 2024: Fokus på helse i Finnmark

Forskningsdagene 2024 arrangeres med spennende aktiviteter både i Karasjok, Alta og Hammerfest, med temaer som samisk helse, akuttmedisin og folkehelse.

Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset
Publisert 19.09.2024
Sist oppdatert 23.09.2024
Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon
Forskningsdagene logo

Finnmarkssykehuset, sammen med lokale aktører og UiT, inviterer ansatte og innbyggere til å delta på arrangementer som fremhever viktige forskningsprosjekter og faglige temaer.

I Hammerfest er hovedarrangementet 24. september på Gjenreisningsmuseet. Arrangementet er et samarbeid mellom Finnmarkssykehuset, Hammerfest kommune og UiT - Norges arktiske universitet.

Foredragene strømmes på denne siden, og kan følges her:

7 foredrag om forskning og helse

Om foredragene

  • «Helsefremming og forebygging» - med kommuneoverlege Sonni Schumacher. Sonni skal snakke om hvor helsen vår skapes, hva folkehelse er, hva som er forskjellen på helsefremming og forebygging og hvordan folkehelsen er i Hammerfest. Hun skal også komme inn på hvilke tiltak som kan gi oss bedre folkehelse.

 

  • «eMAMMO – eHelsebasert levevanebehandling» - med sykepleier Linn-Anett Rirud. eMAMMO er en nasjonal multisenterstudie av ungdom med alvorlig fedme og vil undersøke gjennomførbarheten, effekt og bivirkninger av en 8-ukers lavkaloridiett etterfulgt av 52 ukers eHelsebasert levevanebehandling med, eller uten vektreduserende medisin, Semaglutid. Pilot-prosjektet er gjennomført med uvurderlige erfaringer, hovedstudiens oppstart planlegges fra 1. januar 2025.

 

  • «Sykepleiernes erfaringer fra Finnmark» -  med Ingrid Immonen, som deler innsikt fra sin bok om helsevesenet i Finnmark under og etter andre verdenskrig.

 

  • «Akuttmedisin» - med Hanne R. Iversen. Hanne er overlege ved Akuttmedisinsk avdeling ved Hammerfest sykehus, og arbeider på det nye søk- og redningshelikopteret SAR Queen på Banak. 

 

  • «Å leve et godt liv hjemme, i distriktene» - med Grete Mehus. Foredraget handler om flere perspektiver rundt det å leve og jobbe som helsepersonell i distriktene.

 

  • «Langtidsvirkning av krig på helse og levekår» - med Nina Planting Mølmann, forskingsleder ved Museene for kystkultur og gjenreising IKS, og PhD i helsefag. Med utgangspunkt i avslutningen på andre verdenskrig i Finnmark vil Planting Mølmann belyse hvordan krig kan påvirke rammebetingelsene for helsetjenester og befolkningens livsvilkår. Overgangen fra krig til fred vil bli vektlagt med hensyn til tilgjengelige ressurser, kompetanse og beslutningsevne.

 

Målgruppe: Befolkningen i alle aldre og helsepersonell.

Tekst

 

Et annet høydepunkt under Forskningsdagene er Kvinnehelseturnéen i Alta 23. september på City Scene, som setter fokus på kvinnehelse – et viktig og ofte underforsket område. Programmet inneholder spennende foredrag fra forskere ved UiT og presentasjoner fra medisinstudenter i Hammerfest.

I Karasjok setter Forskningsdagene fokus på rekruttering av unge til samisk helsetjeneste. Arrangementet finner sted 19. september og er et samarbeid mellom SANKS, Karasjok kommune, ungdomsskolen og den videregående skolen. Elever fra 10. trinn og videregående er spesielt invitert til å delta på lunsjseminar. 

Engasjerende faglige diskusjoner

Årets program byr på en unik mulighet til å lære mer om forskningens betydning for helsevesenet i nordområdene, med spesielt fokus på folkehelse, forebygging, og lokale utfordringer. Arrangementene i både Karasjok og Hammerfest lover å være inspirerende for både helsepersonell og studenter som ønsker å lære mer om helsefag i Finnmark.