Medisinsk utstyr til Ukraina

Hele Finnmarkssykehuset har gått sammen for å samle inn utstyret som nå sendes ned til Ukraina.

Malene Nicolaysen, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 03.05.2023
Edel Marlèn Taraldsen og Kurt Eriksen på Hammerfest sykehus. Foto: Malene Nicolaysen

Edel Marlèn Taraldsen og Kurt Eriksen på Hammerfest sykehus. Foto: Malene Nicolaysen

- Her er det kuvøse for nyfødte, monitorer, respiratorer og annet medisinsk forbruksmateriell, forteller Kurt Eriksen som sammen med Edel Marlèn Taraldsen (Hammerfest sykehus) og Anastasia Brunstad Efremova ​ (Kirkenes sykehus) er initativtakere. ​

For behovet for utstyr i Ukraina er stort i følge Kurt Eriksen. Han har selv vært nede ved frontlinjen i Ukraina for å bidra i hjelpearbeidet. Til vanlig jobber han som sykepleier på Hammerfest sykehus. Snart venter ny tur i slutten av mai.

- Jeg feiret jul der nede i fjor, og var på oppdrag inne i Bakhmut som er en av de hardest rammede byene under krigen, forteller sykepleieren. ​

En person som sitter i et rom fullt av esker

Edel Marlèn pakker og sorterer utstyret som skal sendes. Foto: Malene Nicolaysen

Rørt og stolt

På Hammerfest sykehus er det samlet inn utstyr fra hele sykehuset, nok til å dekke en stor container. Containeren er sponset av RK Service AS. Medisinsk sterilt forbruksmateriell pakkes ned i esker, og utstyr for syke nyfødte samles i en kuvøse som også sendes ned. Et varmeskap for vesker står klart, sammen med respiratorer og annet viktig utstyr. Mens Kurt Eriksen og Edel Marlèn Taraldsen pakker sammen, noterer ned og rydder kommer kolleger til med mer. 

I Kirkenes har Anastasia Brunstad Efremova samlet en gjeng som gikk gjennom og hentet ut utstyr fra gamle Kirkenes sykehus. Her ble det pakket sammen operasjonsbord, bårer og kuvøser. Dette er i hovedsak utstyr som fungerer slik det skal, men som ble erstattet av nytt utstyr ved innflyttingen i det nye sykehuset. 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Gjengen i Kirkenes var samlet lørdag 29.april på gamle Kirkenes sykehus. Foto: Anastasia Brunstad Efremova

- Jeg kjenner at jeg blir veldig rørt og stolt av Finnmarkssykehuset når jeg står her og pakker, sier Edel Marlèn Taraldsen. 

- Ja, engasjementet fra våre kolleger har vært stort. Ikke minst må vi takke klinikkleder Jørgen Nilsen som var på ballen med en gang vi luftet ideen og fikk kontaktet de andre klinikkene, forteller Kurt Eriksen.​

Containeren fra Hammerfest fraktes til Oslo på dugnad fra RK Service AS som tar den med til Alta og Alta lastebilsentral AS som tar den videre ned til Oslo. Fra Oslo tar Ukraine Frontline Emergency Aid over og får utstyret fraktet trygt ned til Ukraina. 

- Det eneste vi mangler nå er transporten av utstyret som skal sendes fra Kirkenes sykehus til Oslo, avslutter Edel Màrlen Taraldsen.