Ny poliklinikk for stomi- og kontinenspasienter
Etter en større kreftoperasjon fikk Knut Hjalmar Andersen (75) fra Hammerfest utlagt tarm, kjent som stomi. Nå kan han og andre pasienter med stomi eller andre diagnoser knyttet til tarm eller kontinensproblemer få oppfølging på den nye stomipoliklinikken på Hammerfest sykehus.

Stomipoliklinikken driftes av stomi- og kontinenssykepleier Tora Nordhøy, som nylig fullførte videreutdanning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) i Bergen som er det eneste studiestedet i Norge som tilbyr denne spesialiseringen.
- Stomi- og kontinenssykepleiere utgjør en liten, men viktig faggruppe med særskilt kompetanse på utfordringer knyttet til stomi, inkontinens og bekkenbunnsproblematikk, sier Tora Nordhøy.
Videreutdanningen gir Tora og Finnmarkssykehuset spesialisert kompetanse innen behandling, oppfølging og veiledning av pasienter med stomi, tarm- og blæreproblematikk samt relaterte hud- og sårtilstander.
Nå får de et sted å henvende seg og et sted der det er rom for både små og store spørsmål
Et viktig tilbud
Pasienter i Finnmark som lever med stomi har lenge hatt lite og varierende tilgang på oppfølging. Noen har fått hjelp via kommunalt tilbud i Alta, andre har hatt kontakt med UNN Tromsø, og enkelte har blitt fulgt opp av kirurger lokalt. Men, mange har også stått alene uten et fast kontaktpunkt eller spesialisert støtte.
– Derfor er det så viktig at Finnmarkssykehuset nå har etablert en egen stomipoliklinikk. Dette er et etterlengtet og målrettet tilbud for en sårbar pasientgruppe som ofte faller mellom stolene. Nå får de et sted å henvende seg og et sted der det er rom for både små og store spørsmål, sier Tora Nordhøy.
(Teksten fortsetter under bildet)

For Knut Hjalmar og kona Anne Lise har dette vært et etterlengtet tilbud som de nå er svært glade for å ha i hjembyen. For de vet godt hva det innebærer å leve med stomi i dag.
-En av de positive tingene man ofte trenger når man møter helsepersonell er veien videre. Vi har blitt møtt med å gå til fastlege når det har vært problemer og det tar jo sin tid, men det oppdaget vi med Tora at hun kunne henvise oss videre til i sykehuset til spesialistene, sier Knut Hjalmar Andersen.
Sårbar pasientgruppe
For pasienter som skal få stomi er forberedelsene viktige. Tiden etter inngrepet likeså, for det å leve med stomi er for mange en livsstilsendring. Ved å ha en poliklinikk kan det tidlig kartlegges konservative tiltak, slik at man både kan forebygge unødvendige sykehusinnleggelser og bidra til bedre livskvalitet for pasientene.
Det er viktig for meg å ha stomi-sykepleier
- Det er fortsatt mange som vet lite om hva en stomi er, og det kan skape unødvendig usikkerhet. Derfor bruker vi god tid på å forberede både pasient og pårørende, ikke bare til operasjonen, men også til livet etterpå. Det er en sårbar pasientgruppe som trenger tid, støtte og kunnskap, for å oppnå mestring og få tilbake kontrollen over sitt eget liv, sier Tora Nordhøy.
Hennes rolle er nettopp å sikre helhetlig og individuelt tilpasset oppfølging i tråd med pasientens behov, både før og etter kirurgi, og i et livsløpsperspektiv.
-Det er viktig for meg å ha stomisykepleier, og jeg har opplevd at folk flest liker ikke å snakke om stomi. Det er nok veldig mange som har stomi som jeg eller vi ikke vet om, så behovet er stort, avslutter Knut Hjalmar som i dag er kreftfri men stomien blir med livet ut.
Under etablering
Poliklinikken jobber nå i første omgang med å kartlegge omfanget av pasienter som ønsker oppfølging. Pasienter som ønsker å komme i kontakt med poliklinikken kan be om henvisning fra sin fastlege.