Teo er første pasient

Fredag 21.juni ble nok en milepæl markert ved det nye sykehuset for Vest-Finnmark. Da kom Teo fra Honningsvåg til sin time ved Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU), og ble med det den første offisielle pasienten ved det nye sykehuset.

Malene Nicolaysen, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 21.06.2024
Sist oppdatert 25.06.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Nesten hele familien kom i dag til Teo sin time. Fra venstre lillesøster Tia Einevik Onsøien, mamma Stine Onsøien, Teo Einevik Onsøien og pappa Fred Gøran Einevik. Foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset

-Hei Teo og velkommen til nye Hammerfest sykehus, sa en stolt assisterende direktør Vivi Brenden Bech da hun, ansatte på HABU og ansatte fra Hammerfest sykehus tok imot Teo Einevik Onsøien og familien hans utenfor sykehuset.

Teo har cerebral parese (CP) og sitter i rullestol, han er 12 år og bor i Honningsvåg. Han har lang fartstid hos HABU og har jevnlig behandling, men denne timen var ekstra spesiell da den var på det nye sykehuset og han var den første som fikk prøve de nye rommene. Til timen hadde han med seg mamma Stine, pappa Fred Gøran og lillesøster Tia.

Nye omgivelser 

Behandlingen Teo får er ikke ukjent for han eller familien, men denne gangen får han det i nye omgivelser. Utstyret HABU har er høyteknologisk behandlingsutstyr og det meste er kjøpt inn nytt. 

-Vi har nå fått utstyr som er tilpasset 2024, og det gjør at vi kan gi et likeverdig tilbud til pasienter som Teo, sier enhetsleder Benedcite Schleis. 

På det motoriske rommet fikk Teo prøve seg fram i husken og på Tovertafelen, som er en spillkonsol laget for å stimulere og aktivisere pasientene via en prosjektor i taket som lyser ned på et bord. For Teo var dette nytt, og det ble en fin stund sammen med lillesøster Tia, mamma og pappa. 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Teo fikk med seg hele familien når de testet ut Tovertafelen. Foto: Tor-Even Mathisen, Finnmarkssykehuset

Selve høydepunktet underveis i timen var når Teo fikk prøve ballbassenget sammen med mamma og lillesøster. En mulighet han ikke hadde på gamle Hammerfest sykehus for der fantes det ikke en pasientløfter som kunne hjelpe Teo inn og ut av bassenget. 

En kvinne som holder en baby
Mamma Stine og Teo i ballbassenget som hadde god plass til både Teo, mamma og lillesøster. Et tilbud som Teo tidligere ikke har kunne benytte seg av etter at han ble stor. Foto: Tor Even Mathisen, Finnmarkssykehuset

En viktig pasientgruppe 

HABU er et tilbud for barn og unge fra hele Finnmark, og de følger som regel pasientene sine fra tidlig alder til de blir 18 år. Så det ble nesten en selvfølge at det ble både klemmer og rørende øyeblikk underveis i Teo sin time.  

- Det er så viktig at denne pasientgruppen faktisk blir løftet litt fram, så at vi er først ute med pasientbehandling i det nye sykehuset er vi veldig stolt over, sier Benedicte Schleis. 

HABU ligger i tillegg i nærheten til både BUP og barnepoliklinikken, slik at samarbeidet om pasientene blir lettere enn tidligere. 

-Det er stor stas for oss å i dag ønske Teo og familien hans velkommen til nye Hammerfest sykehus. Denne dagen har vi ventet på, og den markerer en viktig milepæl for oss. Vi håper de har hatt en flott tid hos oss i dag, og ønsker de vel hjem til Honningsvåg, avslutter administrerende direktør Ole Hope.