Diagnose
Hodepine
Hodepine er et svært vanlig symptom. Som oftest er hodepinen ufarlig, og det påvises ingen underliggende sykdom. Type behandling avhenger av diagnose.
Henvisning og vurdering
Fastlegen henviser deg til nevrolog om spesialistvurdering anses som nødvendig. Henvisningen vurderes i løpet av 10 dager.
Utredning
Når henvisningen er vurdert og du har fått rett til spesialistvurdering, vil du få innkalling til poliklinisk konsultasjon. Du må føre hodepinedagbok fram til konsultasjonen og svare på spørsmålene som ligger ved innkallingsbrevet. Spesielt er det viktig å ta med oversikt over legemidlene du bruker nå og legemidler du tidligere har brukt mot hodepine.
Nevrologisk utredning av hodepine innebærer en kartlegging av din hodepinehistorie, en klinisk nevrologisk undersøkelse og eventuelle tilleggsundersøkelser.
Resultatet av utredningen, og plan for videre oppfølging sendes i brev til fastlege og henvisende instans.
Øyeblikkelig hjelp
Ved hyperakutt eller kraftig forverret hodepine kan det være behov for innleggelse ved Nevrologisk eller Nevrokirurgisk avdeling. Dette skjer via fastlege eller legevakt.
I Finnmarkssykehuset vil innleggelse gjøres ved Hammerfest eller Kirkenes sykehus, eventuelt ved UNN i Tromsø.
Behandling
Behandlingen består ofte av medikamentell behandling ut fra en individuell vurdering. Ikke- medikamentell behandling kan inkludere fysioterapi, kognitiv terapi og nevrostimulering.
Hva som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Oppfølging
Hovedregelen er videre oppfølging hos fastlegen.
- Effekt av igangsatt behandling vurderes ut fra hodepinedagbok.
- Fastlegen vurderer oppstart av angitte alternativer beskrevet i brevet fra nevrologen.
Unntaksvis tilbys det ny kontroll ved nevrologisk poliklinikk.