Behandling, Retentio testisoperasjon
Testikkel ligger ikke i pungen eller lyskekanal - retento testis
Hvis testikkelen ikke ligger i pungen eller lyskekanalen gjøres kikkhullskirurgi (laparoskopi) for lokalisering av testikkelen. Dette gjøres i narkose. Det vil si at barnet får sovemedisin og sover. Videre fremgangsmåte for å bringe testikkelen ned til pungen vil være avhengig av beliggenheten til testikkelen og kirurgens metode. Det viktigste målet med operasjonen er bedre fruktbarhet. Selv om man oppdager tilstanden allerede i spedbarnsalder, er det vanligst å bli operert i 1-2 årsalderen.
Før
Ernæring
Barnet skal faste før operasjonen.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
Morsmelk: Stoppes 3 timer før
Drops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Klare væsker: Stoppes 1 time før
Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det.
Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.
Hygiene
Barnet bør dusje eller bade kvelden før operasjon.
Medisiner
Hvis barnet bruker astmamedisiner skal disse tas på operasjonsdagen. Ta med astmamedisinene til sykehuset. Bruker barnet andre medisiner til vanlig så spør legen eller sykepleieren om barnet skal ta disse på operasjonsdagen.
Sykdom
Hvis barnet er forkjølet eller har andre symptomer på infeksjon som hoste, feber, diare og/eller oppkast dagene før operasjon, vennligst kontakt avdelingen barnet skal opereres på.
Annet
Ta gjerne med kosebamsen eller noe annet som betyr trygghet for barnet. Litt større barn kan ha glede av en favorittbok eller dataspill for å gjøre ventetiden mer hygglig. Det finnes bøker å låne på biblioteket som handler om barn på sykehus som kan være en god hjelp i å forberede barnet til innleggelsen på sykehus.
Under
Under operasjonen blir testikkelen trukket ned og festet i pungen, og utføres mens barnet sover. Barnet får et lite sår på pungen og et lite sår i lysken.
Operasjonen utføres mens barnet sover. En foresatt følger med barnet til operasjonsavdelingen og er til stede til barnet har fått sovemedisin og sovner. Foresatte får beskjed når operasjonen er ferdig og barnet er kommet til oppvåkningsrommet. En foresatt kan da sitte ved siden av sengen til barnet våkner.
Så fort barnet har våknet og har lyst på noe å drikke serverer vi saft eller saftis. Noen barn er plaget med kvalme etter operasjonen og da er det lurt å vente litt med mat og drikke. Når barnets form tillater det, og når kirurgen har snakket med de foresatte om hva som er blitt gjort og om videre oppfølging, er det tid for hjemreise.
Gjør det vondt?
Barnet får som regel smertestillende medisin før, under og etter operasjonen for å ha minst mulig vondt. All smerte klarer vi ikke å ta bort. Vi bruker smerteskalaer for å vurdere barnets smerte sammen med barnet selv (hvis det lar seg gjøre) og de foresatte.
De første dagene etter inngrepet trenger barnet smertestillende midler. Etter hvert avtar smertene, men barnet kan kjenne ubehag i flere uker.
Ved hjemreise vil dere få med skriftlig informasjon om dosering av smertestillende medisiner som parecetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux, Nurofen)
Hvor lenge varer behandlingen?
Hvor lenge barnet er på operasjonsstuen varierer mellom 1‐3 timer. Hvor lenge barnet må være på sykehuset i etterkant av operasjonen er avhengig av barnets form etter operasjonen. Barnet må spise, drikke og tisse litt, og legen må få tid til å gi informasjon før dere drar hjem.
Etter
Som regel skal barnet være hjemme fra barnehage og skole et par dager etter operasjonen. Eventuell kontroll på poliklinikken avtales med kirurgen som snakker med dere etter operasjonen.
De første 1‐2 ukene etter operasjonen må barnet unngå aktiviteter som sykling/ løping/ fotball og tilsvarende. Dette for å unngå slag mot pungen.
Vær oppmerksom
All kirurgi innebærer en liten risiko for sårinfeksjon. En sårinfeksjon opptrer som regel i løpet av 5‐7 dager etter operasjonen. Dersom operasjonssåret blir rødt og hovent og barnet får feber i dagene etter operasjonen kontaktes den avdelingen hvor barnet ble operert.