Vevsprøve

Vevsprøve - lymfeknutebiopsi

Vevsprøve (biopsi) gjøres for å stille en diagnose. Det tas ut en liten bit av det vevet man mistenker sykdom i, slik at vevet kan undersøkes. Det finnes ulike typer lymfeknutebiopsier; kirurgisk lymfeknutebiopsi og radiologisk lymfeknutebiopsi.

Det skal foreligge CT for vurdering av inngrepets gjennomføring.

  • Aksillebiopsier gjøres i narkose.
  • Lyskebiopsi gjøres ofte med lokal bedøvelse, men kan bli vurdert til narkose hvis forandringene er store eller ligger dype.

Kirurgiske biopsier gjøres som dagkirurgi og det må derfor foreligge en klinisk undersøkelse av hjerte- og lungestatus, BT/puls og høyde/vekt.

Medisinering, allergier og tidligere sykdommer må kartlegges av henviser for å unngå unødvendige tilleggsundersøkelser med nytt oppmøte før henvisning til kirurgi. Dette gjøres av den som stiller indikasjon for ønsket undersøkelse.

Før

Vevsprøven bør tas før eventuell behandlingsstart. Det blir tatt blodprøver av deg før du skal ta vevsprøve.

Dersom du tar blodfortynnende medisin må du gi beskjed om dette, fordi det kan være behov for et opphold av medisinene i forkant av undersøkelsen. Gi også beskjed dersom du har allergier, særlig mot medisiner. Noen ganger kan forbehandling for å forebygge blødning være nødvendig. Du får i så fall informasjon om dette av legen.

Du vil få beskjed i innkallingsbrevet om du skal faste før undersøkelsen. Ved radiologisk lymfeknutebiopsi i mageregionen, er det en generell regel at du må faste i fire timer før undersøkelsen, for å få best mulig kvalitet på bildene. Dette innebærer at du verken skal spise, drikke, røyke, tygge tyggegummi eller suge pastiller. Tar du faste medisiner (bortsett fra blodfortynnende), skal du ta disse som vanlig på operasjonsdagen med inntil et halvt glass vann.

Under

Kirurgisk lymfeknutebiopsi

Dette er vevsprøver som tas av lymfeknuter i armhuler, lysker eller halsregionen.

Ved vevsprøvetaking av lymfeknuter i armhuler eller lysker får du lokal bedøvelse eller narkose. Vevsprøvetaking av lymfeknuter i halsregionen gjøres som regel i narkose, og du vil bli lagt inn på sykehuset i forbindelse med undersøkelsen.

De fleste kirurgiske biopsier gjøres som dagkirurgi. Det innebærer at man reiser hjem samme dag som man er operert.

Radiologisk lymfeknutebiopsi

Slike vevsprøver tas enten med veiledning av en ultralyd- eller en CT-maskin. Vanligvis utføres undersøkelsen mens du ligger flatt på en benk.

Ultralydveiledet biopsi

Det området av kroppen som skal undersøkes må være avkledd. For å kunne lage bilder må det være god kontakt mellom huden og lydhodet, derfor brukes det alltid en slags gelé på huden. Den kan ofte føles litt kald med en gang. Legen beveger lydhodet over det aktuelle området, og det dannes et bilde på skjermen.

Ultralydveiledet vevsprøvetaking brukes ofte for å sette diagnose når det er funnet forandringer på røntgen. Området som det skal stikkes i vaskes og dekkes til med en steril duk. Hensikten med undersøkelsen er å bekrefte eller avkrefte ondartet sykdom.

CT-veiledet biopsi

Benyttes når det er vanskelig å lokalisere lymfeknuten med ultralyd. Samme fremgangsmåte som ved ultralydveiledet biopsi, bortsett fra at det benyttes en CT-maskin for å få optimal posisjon av nålen.

Gjør det vondt?

En ultralyd- eller CT-undersøkelse kan oppleves ubehagelig fordi du må ligge helt stille i forbindelse med prosedyren. Av og til må legen trykke litt ekstra på ultralydhodet for å få bedre oversikt. Det kan føles ubehagelig eller vondt, spesielt hvis du allerede har smerter i området. Hvis det er nødvendig å gi kontrastvæske, vil du kjenne et stikk i armen når nålen settes (som ved en blodprøve). Biopsien kan være smertefull, og du vil få lokalbedøvelse i forkant. Lokalbedøvelsen er litt ubehagelig.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsestiden varierer fra cirka et kvarter til en time, avhengig av hvilket område som skal undersøkes, hvor mange bilder som skal tas, om det er nødvendig med kontrastvæske eller om det tas vevs-/celleprøver.

Etter

Noen ganger kan det være nødvendig med observasjon etter enkelte typer vevsprøver. Dette avhenger av blødningssymptomer og/eller kroppsområdet som det er tatt prøve av. Inneliggende pasienter kommer tilbake til avdelingen, mens polikliniske pasienter vanligvis kan reise hjem.

Når får jeg resultatet?

Som oftest vil du få svaret av lege ved poliklinikken. Ofte må man vente på resultatet av denne vevsprøveundersøkelsen i cirka 4 uker før behandlingen kan starte.

Vær oppmerksom

Radiologiske og kirurgiske biopsier gir økt risiko for blødning, derfor må enkelte pasienter observeres flere timer på sykehuset etter undersøkelsen.

Kontakt

  • Kontakt Medisinsk avdeling, Hammerfest

    Oppmøtested

    Medisinsk sengepost ligger i 4. etasje, medisinsk poliklinikk i 2. etasje. Barne- og ungdomsenheten ligger i 4.etasje og habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) finner du på nye Hammerfest sykehus. 

    En parkeringsplass foran en bygning

    Hammerfest sykehus

    Sykehusveien 35

    9601 Hammerfest

    Transport

    ​Hammerfest bussterminal ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus. 

    ​For busstider se Snelandia sin reiseplanlegger. ​

     

    Det går minibuss mellom hovedinngangen på sykehuset og hurtigbåtkaia i Hammerfest sentrum som korresponderer med VargsundXpressen til og fra Alta mandag til fredag.

    Busstoppet Fuglenes veikryss ligger 300 meter fra sykehuset. Bruk Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte busstider. 

    Hammerfest hurtigbåtkai ligger i Hammerfest sentrum, 2,5 kilometer fra Hammerfest sykehus.

    Se Snelandia sin reiseplanlegger​ for oppdaterte rutetider. 

     

    All parkering på sykehusområdet skal foregå på oppmerkede og skiltede plasser.

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    Betaling via app (easypark) eller automat. Dette gjelder også for El-biler.

    Betaling i tidsrommet 07:50-21:00 på hverdager. Helger er gratis. 

    Les mer om parkeringsløsningen her

     

    Reserverte p-plasser

    Det er reservert fire plasser ved hovedinngangen for pasientgruppe kreftinfusjon. Parkeringskort for disse plassene hentes i resepsjonen. Det er ikke fri parkering.

     

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Du finner kafeteriaen i sykehuset i første etasje mot sørvest. Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, noe å bite i eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.

    Kafeteriaen er alltid åpen.

    Matservering

    Hverdager
    08:00 – 13:30

    Lørdager, søndager og helligdager
    11:45 – 12:30 

    Narvesen har kioskutsalg i hovedvestibylen på sykehuset. Her får du kjøpt alle vanlige kioskvarer, samt forskjellige nødvendighetsartikler som du kan få bruk for på sykehuset og selvfølgelig lesestoff av alle slag. 

    Åpningstider

    mandag – fredag
    08:00 – 17:00
    lørdag
    12:00 – 16:00
    søndag
    12:00 – 16:00

     Sjøkart

     

     

    En mann med briller
    Sykehusprest Karen Lorentzen
     Hammerfest sykehus har egen prest. Prestetjenesten er et tilbud til pasienter, pårørende og ansatte. Sykehuspresten heter Karen Lorentzen. Sykehuset har også avtale med byens prester.  De kan tilkalles til tjenester som ikke kan vente, når sykehuspresten ikke er til stede.

    Samtale

    Sykdom og usikkerhet omkring helse og egen framtid berører dype og grunnleggende livsverdier i oss. Det er ikke en forutsetning at man deler kirkens tro for å få et møte med presten. Utgangspunktet for en samtale kan være når du trenger noen som kan lytte, når du er i en vanskelig livssituasjon, når du vil dele spørsmål som ligger deg på hjertet. Presten skal la samtalen foregå ut fra samtalepartneren sine forutsetninger. Presten har taushetsplikt, og samtalen blir ikke referert videre til noen eller skrevet ned i journaler.

    Pasienter som tilhører andre religioner eller livssyn enn Den norske kirke skal få kontakt med sitt samfunn når de ønsker det.
    Prestetjenesten kan hjelpe til å formidle slik kontakt.

    Sykehuspresten kan kontaktes på telefon 78 96 92 02​ / 911 82 776

    Mer om sykehuspresten

    Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

    Nettverksnavn: HN-GJEST

    Du trenger ikke oppgi passord

    Innerst i kafeteriaen finner du et venterom med behagelige stoler, der du kan hvile og slappe av mens du venter på behandling, undersøkelse eller hjemtransport.

     

  • Kontakt Medisinsk avdeling, Kirkenes

    Oppmøtested

    Du finner medisinsk poliklinikk nede i 1 etasje med de andre poliklinikkene og medisinsk sengetun i 2 etasje. 

    En stor bygning ved siden av en vannmasse

    Kirkenes sykehus

    Skytterhusveien 2

    9900 Kirkenes

    Transport

    ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


    Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

    ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

    Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

    Parkeringsavgiften er som følger:

    • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
    • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
    • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

    ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

    Mer om pasientreiser i Finnmark

    Praktisk informasjon

    Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

    Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

    Åpningstider

    10:00 – 14:30   mandag – fredag

    Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

    Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

    Bakvaktsordning – tilkalling av prest

    Prestetjenesten i Sør-Varanger har en bakvaktsordning hvor ansatte på Kirkenes sykehus kan ringe prest i tilfelle pasienter eller pårørende ønsker å komme i kontakt med de.   

    Eksempler på hva prestetjenesten kan tilby:

    • Sjelesorg og samtale
    • Nattverd
    • Dåp
    • I tillegg til egne liturgier/bønner ved livets slutt.

    Det gjøres avtale med presten på telefon om hvor og når vedkommende skal komme. Som et utgangspunkt vil vi komme til sykehuset så raskt det praktisk lar seg gjøre. Uoppsettelige tjenester vil alltid ha høy prioritert.

    Telefonnummeret som skal benyttes:

    78 97 75 70 (menighetskontoret og kan benyttes i arbeidstida - kl 09.00-15.00)

    41 37 42 34 (direkte til prest) 


    Du kan koble deg på trådløst nettverk på alle Finnmarkssykehusets behandlingssteder.

    Nettverksnavn: HN-GJEST

    Du trenger ikke oppgi passord

    I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​