Behandling, Retentio testisoperasjon

Testikkel ligger ikke i pungen eller lyskekanal - retento testis

Hvis testikkelen ikke er plassert i pungen eller lyskekanalen gjøres kikkhullskirurgi (laparoskopi) for lokalisering av testikkelen. Dette gjøres i narkose. Det vil si at barnet får sovemedisin og sover. Videre fremgangsmåte for å bringe testikkelen ned til pungen vil være avhengig av beliggenheten til testikkelen og kirurgens metode. Det viktigste målet med operasjonen er bedre fruktbarhet.

Før

Ernæring

Barnet skal faste før operasjon. Det betyr at barnet kan spise og drikke melk/morsmelkerstatning inntil 6 timer før operasjon. Barn som får morsmelk kan få dette inntil 4 timer før operasjon. Barnet kan drikke klare væsker, det vil si vann og saft, inntil 2 timer før operasjon.

Hygiene

Barnet bør dusje eller bade kvelden før operasjon.

Medisiner

Hvis barnet bruker astmamedisiner skal disse tas på operasjonsdagen. Ta med astmamedisinene til sykehuset. Bruker barnet andre medisiner til vanlig så spør legen eller sykepleieren om barnet skal ta disse på operasjonsdagen.

Sykdom

Hvis barnet er forkjølet eller har andre symptomer på infeksjon som hoste, feber, diare og/eller oppkast dagene før operasjon, vennligst kontakt avdelingen barnet skal opereres på.

Annet

Ta gjerne med kosebamsen eller noe annet som betyr trygghet for barnet. Litt større barn kan ha glede av en favorittbok eller dataspill for å gjøre ventetiden mer hygglig. Det finnes bøker å låne på biblioteket som handler om barn på sykehus som kan være en god hjelp i å forberede barnet til innleggelsen på sykehus.

Under

Operasjonen utføres mens barnet sover. En foresatt følger med barnet til operasjonsavdelingen og er til stede til barnet har fått sovemedisin og sovner. Foresatte får beskjed når operasjonen er ferdig og barnet er kommet til oppvåkningsrommet. En foresatt kan da sitte ved siden av sengen til barnet våkner.

Så fort barnet har våknet og har lyst på noe å drikke serverer vi saft eller saftis. Noen barn er plaget med kvalme etter operasjonen og da er det lurt å vente litt med mat og drikke. Når barnets form tillater det, og når kirurgen har snakket med de foresatte om hva som er blitt gjort og om videre oppfølging, er det tid for hjemreise.

Gjør det vondt?

Barnet får som regel smertestillende medisin før, under og etter operasjonen for å ha minst mulig vondt. All smerte klarer vi ikke å ta bort. Vi bruker smerteskalaer for å vurdere barnets smerte sammen med barnet selv (hvis det lar seg gjøre) og de foresatte.

De første dagene etter inngrepet trenger barnet smertestillende midler. Etter hvert avtar smertene, men barnet kan kjenne ubehag i flere uker.

Ved hjemreise vil dere få med skriftlig informasjon om dosering av smertestillende medisiner som parecetamol (Paracet) og ibuprofen (Ibux, Nurofen)

Hvor lenge varer behandlingen?

Hvor lenge barnet er på operasjonsstuen varierer mellom 1‐3 timer. Hvor lenge barnet må være på sykehuset i etterkant av operasjonen er avhengig av barnets form etter operasjonen. Barnet må spise, drikke og tisse litt, og legen må få tid til å gi informasjon før dere drar hjem.

Etter

Som regel skal barnet være hjemme fra barnehage og skole et par dager etter operasjonen. Eventuell kontroll på poliklinikken avtales med kirurgen som snakker med dere etter operasjonen.

De første 1‐2 ukene etter operasjonen må barnet unngå aktiviteter som sykling/ løping/ fotball og tilsvarende. Dette for å unngå slag mot pungen.

Vær oppmerksom

All kirurgi innebærer en liten risiko for sårinfeksjon. En sårinfeksjon opptrer som regel i løpet av 5‐7 dager etter operasjonen. Dersom operasjonssåret blir rødt og hovent og barnet får feber i dagene etter operasjonen kontaktes den avdelingen hvor barnet ble operert.


Kontakt

 • Kontakt Kirurgisk/ortopedisk avdeling, Hammerfest

  Oppmøtested

  Kirurgisk/ortopedisk sengepost ligger i 3. etasje, kirurgisk og ortopedisk poliklinikk i 1. etasje. Føden og gynekologisk poliklinikk/sengepost ligger i 5.etasje. 

  Praktisk informasjon

  Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

 • Kontakt Avdeling for kirurgi, ortopedi, føde og gynekologi, Kirkenes

  Oppmøtested

  Se de ulike enhetene for oppmøtested. 

  En stor bygning ved siden av en vannmasse

  Kirkenes sykehus

  Skytterhusveien 2

  9900 Kirkenes

  Transport

  ​Bussholdeplassen er rett utenfor hovedinngangen.


  Se Snelandia sin reiseplanlegger ​for oppdaterte tider

  ​Kirkenes sykehus har 226 parkeringsplasser for besøkende og ansatte. Åtte plasser er reservert for handicap. I tillegg parkerer blodgivere som skal gi blod, og pasientverter gratis. Parkeringsavgift gjelder kjernetiden 8.00 - 14.00. I helgene er det gratis parkering.

  Du kan enten betale med app (Easypark) eller på automat (her skriver du inn bilens reg.nummer, og bilen registres digitalt. Du trenger ikke gå med lapp tilbake til bilen).

  Parkeringsavgiften er som følger:

  • Ved registrert parkering opptil 1 dag: kr 25,-
  • Ved registrert parkering på 1 uke (5 dager):  kr 100,-
  • Ved registrert parkering på 1 mnd:  kr 350,-

  ​Hovedregelen er at du får dekket reise til og fra behandling med billigste rutegående transport.

  Mer om pasientreiser i Finnmark

  Praktisk informasjon

  Dersom du foretrekker å snakke nordsamisk under behandlingen eller undersøkelsen, vil vi gjerne benytte vår samiske tolk.  Du finner mer informasjon her:  tolketjenesten

  Det er kantine til venstre for hovedinngangen. Her får du kjøpt lunsjmat og noe vanlige kioskvarer. Det er kafébord og stoler der du kan sitte og spise, drikke en kopp kaffe. I tillegg er det automater hvor du kan kjøpe mat og drikke utenfor kantina sin åpningstid.

  Åpningstider

  10:00 – 14:30   mandag – fredag

  I første etasje, nede ved personalinngangen, finner du sykehusets livssynsnøytrale seremonirom. Dette rommet kan benyttes av pasienter, pårørende og ansatte, uavhengig av tro eller livssyn. Her er du alltid velkommen til å finne ro til ettertanke. Åpent for alle.​

  Bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus

  Dette bildet viser sykehusplan 1, 2 og 3 på Kirkenes sykehus.

  Informasjonsskranken er til høyre når du kommer inn hovedinngangen.

  Åpningstider i skranken

  Mandag - fredag: 
  07:30 – 16:00

  ​Det er mange gode venteområder på sykehuset. Spør personalet om det nærmeste.